×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Tirsdag d. 22. oktober 2019, kl. 19:30

”Skammens ansigter” v. Carsten Stage, lektor i kultur og medier, AUC .

Adam og Eva skammede sig over deres nøgenhed efter at have spist af Kundskabens Træ. Mange unge skammer sig over deres krop. Isak i den norske serie SKAM skammer sig over sin seksualitet. Lars Løkke sagde i sin nytårstale i 2017, at Danmarks koloniale fortid var skamfuld. Thomas Vinterberg udtalte i 2016, at han skammede sig over at være dansk.

Disse eksempler viser, at skammen i sandhed har mange ansigter: Den kan rette sig mod kroppen, seksualiteten, fortiden eller nutiden, og den kan bruges til at ekskludere individer fra fællesskabet eller måske endda opleves som en mangelvare i samfundet. Det binder dog også eksemplerne sammen, at skammen er knyttet til en følelse af en fundamental mangel ved et menneskes eller et kollektivs identitet

Med udgangspunkt i eksempler fra medier, populærkultur og litteratur giver dette foredrag et forskningsmæssigt overblik over nogle af de mest gængse forståelser af, hvad skam er, og hvilken rolle den spiller i samfundet. Det diskuterer desuden om skammen altid er destruktiv?

 


 

Pris
85 kr.